Citrónové zákusky Sansy Stark (Sansa's Lemon Cakes) - recept

15. července 2018 v 18:31 | Mlsná kuchařinka |  Dezerty (dorty, muffiny...)
Jsem nadšenou fanynkou Game of Thrones a tak jsem byla z těchto zákusků naprosto unešená. Fanoušci tohoto seriálu určitě vědí, kdo je Sansa Stark a co jsou citrónové zákusky. Pro ty, kteří to nevědí, hned vysvětlím. Sansa Stark je jedna z hlavních postav seriálu Game of Thrones. Sansa žije na severu Sedmi království v Zimohradě a to je nejspíš i důvod, proč jsou citrónové zákusky její nejoblíbenější. Na severu žádné citrusy nerostou.

Ale jestli GoT nesledujete, nevadí. Její oblíbené citrónové zákusky budou chutnat určitě i vám.




BUDETE POTŘEBOVAT (12 kusů):
  • 12 plátků citrónu
  • 150 g cukru
  • 200 ml vody
----------------------------------------
  • 155 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 60 g zakysané smetany
  • 100 g cukru krystal
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • vanilkový cukr (celý - 20 g)
  • asi půl čajové lžičky vanilkového aroma
  • asi půl čajové lžičky citrónové kůry a šťávu z půlky citrónu
-------------------------------------------------------------

První věc, kterou je potřeba udělat, je připravit si plátky citrónku. Je jich potřeba 12, protože pekáč na muffiny má většinou právě 12 otvorů. No a protože se zákusky pečou právě v pekáči na muffiny, tak je potřeba 12 plátků citrónu.
Citrón si tedy nakrajíme na 12 plátků (pokud jste trdla jako já, tak radši na víc). Do hrnce dáme 150 g cukru a 200 ml vody a za občasného zamíchání přivedeme k varu. Když se nám cukrová směs vaří, zmírníme plamen a dáme do ní všechny plátky na 10 minut. Po deseti minutách je vyndáme a položíme na papír, kde nám postupně schladnou a uschnou. Tento proces je potřeba udělat minimálně 6 HODIN PŘEDEM!

A teď k samotné přípravě těsta. Ale důležitá věc na začatek: předehřání trouby. Troubu si předehřejte na 160°C. A teď k těstu. Nejdříve metlou (nebo i lžící jako já) smícháme cukr s vajíčky. Hlavně nezapomeňte, že máte přidat DVĚ CELÁ vejce a JEDEN žloutek. Pak přidáme zakysanou smetanu, mírně rozpuštěné a již schladlé máslo, vanilkový cukr, vanilkové aroma, citrónovou šťávu a citrónovou kůru. A zamícháme. Věřte mi, směs voní tak krásně po vanilce a citrónu, že se vám bude chtít do směsi zabořit prst a ochutnat. Což nedoporučuji. Nicméně vám to krásně provoní místnost.

Na řadu přichází všechny suché ingredience. Teda všechny.... spíš jen dvě. Přidáme hladkou mouku a prášek do pečiva. A pořádně zamícháme.

Když je těsto krásně propojené je čas připravit si pekáč. Jednotlivé otvory si pořádně postupně vymažeme máslem a na dno položíme citrónové plátky. Půlku ďůlku naplníme těstem a šup s tím do trouby. Pečeme na 160°C cca 20 minut. Po dvaceti minutách špejlí dortíčky zkontrolujte. Pokud máte starší troubu, může se stát, že dortíčky budou ještě nedopečené. Přesně to se stalo i mně. Teplotu jsem poté tedy ještě zvýšila na 175°C a často kontrolovala. Po pěti minutách byly zákusky upečené a já je vyndala z trouby. A teď důležitá věc. Až zákusky vyndáte, připravte si plech, na něj si dejte pečicí papír a zákusky co nejdříve vyklopte. Zákusky by se totiž mohly přilepit ke stěnám otvorů. Pokud jste otvory pečlivě vymazali, vyklopení zákusků vám půjde jako po másle. A to doslova.

A VOILA! Citrónové zákusky Sansy Stark jsou na světě!



Tip: Mně to nevadilo ale možná by vám mohla vadit kůra na citrónových plátcích. Buď z hlediska chuti a nebo kvůli tomu, že se s kůrou zákusek hůře kouše. Citrón si tedy před krájením plátků oloupejte. Ale už to nebude tak cool.

Doufám že se vám recept líbil a pokud ho vyzkoušíte napište mi do komentářů, jak se vám povedl. A pokud přidáte fotku na instagram, tak k fotce přidejte #mlsnakucharinka abych fotku viděla :).

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama