DHAL z červené čočky

26. srpna 2018 v 19:24 | Mlsná kuchařinka |  Hlavní jídla
Ze všech luštěnin nejvíc miluji červenou čočku. Ani ne pro její chuť, to mám raději tu normální, ale proto, že je rychle uvařená, nemusí se namáčet a dá se z ní udělat spoustu věcí. Nejradši ji mám jen tak samotnou s vajíčkem a kyselou okurkou, nebo smíchanou s rýží a nebo karbanátky z červené čočky (někdy taky udělám recept). Ale jedním z mých oblíbených jídel z ní je dhal. Dhal je vlastně původně z Indie, ale nebudu vám tu říkat, že mám přesný indický recept. Nikdy jsem v Indii nebyla a ani jsem nikdy neměla žádný kurz vaření od Inda. Když jsem s dhalem začínala, tak jsem vyzkoušela dva recepty na něj z internetu. Nakonec ho ale dělám tak nějak podle sebe. Nedávám do něj římský kmín, tak jak by se mělo, protože ho věčně doma nemám a taky do něj nedávám koriandr, na jehož chuť si tak nějak nemůžu zvyknout. Uvidíme časem. Každopádně vy si tam tyhle ingredience můžete přidat.



Výsledek obrázku pro indian food





BUDETE POTŘEBOVAT (2 porce):
  • cca 200 g červené čočky
  • půlku cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 rajče
  • 1 čajovou lžičku kurkumy
  • olivový olej
  • trochu chilli vloček
  • trochu strouhaného zázvoru (ten přidávám jak kdy, záleží,
jak moc pikantní dhal chci)
  • sůl
  • 500 - 750ml vody nebo vývaru

-----------------------------------------------------------------------------------

Do hrnce si přidáme trochu olivového oleje (můžete i slunečnicový, ve finále to je vlastně jedno) a najemno nakrájenou cibuli. Když cibule zezlátne, přidáme lžičku kurkumy, zamícháme, nasypeme červenou čočku a zalejeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem. Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené rajče, chilli vločky, špetku soli a případně strouhaný zázvor. A za občasného míchání necháme patnáct minut vařit. Protože červená čočka dost rychle nabývá a voda z ní se rychle vypařuje, tak během vaření dolévejte vodu dle potřeby.

Po patnácti minutách je dhal hotový. Můžete ho jíst jen tak samotný, s chlebem a nebo s rýží.

A VOILA! Dhal z červené čočky je hotový. Dobrou chuť :).



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama