Nepečený "Číský dort"

6. srpna 2018 v 15:51 | Mlsná kuchařinka |  Dezerty (dorty, muffiny...)
Vedra tohoto léta mi přijdou snad horší, než ta v roce 2015. A nebo jsem už na to utrpení zapomněla. Nicméně to je na nic. Nic se mi nechce, maximálně se mi chce tak na koupák, který je ale daleko a jen tam dojít je utrpení. Když jdu do obchodu, umírám. V obchodě se zase zchladím, ale cestou zpátky si připadám jako na Sahaře.

Pokud máte v těchto vedrech chuť na něco sladkého, máte dvě možnosti. Jít do cukrárny nebo si něco udělat doma. Upřednostňuji vaření a pečení doma, protože vím, co tam dávám. No a pokud si chcete upéct dort, nastává problém (teda pokud si v kuchyni nechcete udělat saunu).

Proto si dneska "upečeme" nepečený Číský dort neboli jakýsi falešný cheesecake (spíš tvarohový dort, než sýrový). Proto mu říkám Číský dort, protože originální recept na cheesecake to není (ano, inspirovala jsem se Prostřenem). Ale budiž. Tento dort má výhodu v tom, že na něj ani nejsou potřeba nějaké zvláštní ingredience. Takže zapomeňte na shánění mascarpone nebo cream cheese Philadephia. Ingredience jsou levnější a snadno k dostání úplně všude. Tak pojďme na to Mrkající.








BUDETE POTŘEBOVAT:
- na korpus
  • 100g sušenek dle vaší chuti (máslové, oreo, Zlaté derby, piškoty atd.)
  • 50g rozpuštěného másla
- na krém
  • 500g tučného tvarohu ve vaničce
  • 250ml smetany ke šlehání (33% a víc)
  • 100g moučkového cukru
  • želatinový ztužovač
  • na dochucení např. vanilkový extrakt, vanilkový lusk, šťáva z citronu... (není nutné)
- zdobení (není nutné)
---------------------------------------------------------------------

Tentokrát si nepředehříváme troubu, takže se hned můžeme vrhnout na korpus. Sušenky si dáme do pytlíku (nejlépe do nějakého, který se vám hned neroztrhne) a válečkem je rozdrtíme. A nebo můžete vzít těžší kalibr, paličku na maso. A nebo to udělejte jednodušše - dejte do mixéru. Když máme sušenky rozdrcené, přidáme rozpuštěné máslo. A teď si všichni vzpomeňte na svá dětská léta, když jste si hráli na písku. Když byl písek moc suchý, bábovička se s ním dělat nemohla. Z moc mokrého písku zase bylo spíše bahno a s ním se taky nic dělat nemohlo. Bábovky se nejlépe dělaly z písku, který byl vlhký tak akorát. A to samé platí i u korpusu, takže to s máslem nepřežeňte. Já dávám sušenky v poměru s máslem vždy 2:1. Pokud vám korpus připadá málo sladký, přidejte cukr dle chuti a můžete se vrhnout na "tvarování" korpusu. Sušenkový "písek" přesypte do formy na dort a namačkejte ho na dno. Když jste s korpusem spokojeni, dejte ho min. na 30 minut do ledničky.

A teď krém. Tvaroh si vyšleháme s cukrem. Zvlášť si vyšleháme šlehačku a přidáme k tvarohu. Zamícháme lžící. Teď je čas přidat případné vámi zvolené ingredience (vanilka, citrón, kokos apod.) a připravte si želatinu podle návodu. Za normálních okolností bych želatinu nepřidávala, ale protože tučný tvaroh mi přijde spíše netučný, tak jsem nemohla jinak. Želatinu pořádně zašleháme do krému, aby se nám z želatiny v krému neudělaly hrudky, a nalijeme na korpus. Uhladíme a dáme přes noc do ledničky.

Pokud byste chtěli dozdobit, tak tu jsou dvě varianty. Pokud chcete udělat želatinu s ovocem, dejte dort do ledničky tak na dvě hodiny, pak na něj ovocnou želatinu nalijte (ale VYCHLADLOU, jinak se vám zdrcne krém) a až poté dejte do lednice přes noc. Pokud zdobíte čerstvým ovocem, můžete až ráno.

A VOILA! Náš falešný nepečený cheesecake neboli Číský dort je na světě. Dobrou chuť!



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bonito Bonito | Web | 7. srpna 2018 v 21:27 | Reagovat

aj toto dávam do záložiek, vyzerá to chutne :D ja by som osobne asi skor zvolila čokoladovu verziu ale aj takato vyzera fajn :D

2 mlsnakucharinka mlsnakucharinka | Web | 7. srpna 2018 v 21:55 | Reagovat

[1]: Verze tohoto dortu s čokoládou by byla určitě super!

3 Jana Jana | Web | 9. srpna 2018 v 4:51 | Reagovat

Jéé, to zní a vypadá chutně i jednoduše, ale jediný, co mi dělá problém, je ta želatina. Moc s ní neumím pracovat. Jednou jsem jí dělala (podle návodu, samozřejmě) a hrudky jsem tam měla. Byla to katastrofa :-D

4 mlsnakucharinka mlsnakucharinka | Web | 10. srpna 2018 v 15:27 | Reagovat

[3]: Když jsem s ní pracovala poprvé, taky se mi udělaly hrudky. Teď vím, že s ní musím pracovat opravdu rychle. Podle návodu na želatinu, kterou používám, se má míchat ve vodě 1-2 minuty. Já jí míchám jen třičtvrtě minuty a pak jí hned metlou zamíchám do těsta, aby mi hrudky nevznikly. Ale jde i o štěstí. :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama